Link-rapid
In atentia membrilor AFR...
 

 

Link-rapid

AFR a dezvoltat un plan de pensii...

 

 

Muzica

 

În atentia MEMBRILOR A.F.R.

 

Având în vedere interpretarea neunitară a contractelor de muncă încheiate de cluburi cu jucătorii, întocmirea si aplicarea abuzivă de către cluburi a regulamentelor de ordine interioară, pe de o parte, precum si tendintelor comisiilor abilitate din cadrul F.R.F. de a interpreta clauzele contractuale în interesul cluburilor, departamentul juridic al A.F.R., în scopul eliminării abuzurilor săvârsite de către cluburi în relatiile cu jucătorii, atentionează membrii A.F.R., ca în momentul încheierii unui contract de muncă în calitate de jucător profesionist, să tină cont de următoarele recomandări:  

1.            Contractul să fie semnat, numai după ce s-a primit avizul specialistilor în legislatia muncii. Pentru aceasta este necesar să trimiteti contractul, prin fax, la A.F.R. sau să-l aduceti personal, iar dacă nu este posibil, înainte de semnare consultati un avocat sau jurist local.

2.            Nu acceptati ca regulamentele de ordine interioară să vi se prezinte ulterior semnării contractului de muncă, sub pretextul că nu a fost redactat sau pentru alte motive, deoarece în momentul semnării contractului de muncă el vă este opozabil.

3.            Nu acceptati clauze contractuale sau prevederi ale R.I., primitoare de două întelesuri. De exemplu: “salariul se stabileste între 250 – 300 lei” sau “în caz de abatere sanctiunea va fi între 1 – 100 %”. De asemenea, solicitati angajatorilor să precizeze că sumele mentionate în contracte sau anexe sunt nete, asa cum de fapt au fost negociate si nu brute.

4.            Semnati contractul de  muncă, anexa sau actul aditional, pe fiecare pagină, fată-verso, cu aplicarea stampilei clubului. Nu lăsati spatii libere între rânduri, deoarece acestea pot fi completate ulterior de către reprezentantii clubului si marcati respectivele spatii cu linii orizontale în zig-zag.

5.            Nu acceptati clauze cu privire la numărul de jocuri sau minute la care trebuie să participati si care conditionează primirea drepturilor ce vi se cuvin.

6.            Nu acceptati clauze prin care se prevăd penalizări pentru punctele pierdute acasă si nerecuperate în deplasare sau clauze pentru punctele pierdute, indiferent unde s-a desfăsurat jocul, acasă sau în deplasare.

7.            Nu acceptati clauze prin care sunteti penalizati pentru randament slab, deoarece prestatia unui jucător de fotbal depinde de foarte multi factori, care nu tin de jucător.

8.            Solicitati în mod expres ca o dată cu semnarea contractului de muncă sau a oricărui document oficial, să vi se înmâneze pe loc o copie a respectivului act, chiar dacă acesta nu este încă înregistrat la forul fotbalistic competent. Dacă sunteti refuzati, solicitati asociatiei noastre, printr-o împuternicire, să vă ridice contractul de muncă de la forul fotbalisitic în termen de 15 zile de la semnarea documentului.

9.            Solicitati în mod expres ca înainte să fiti penalizati să se efectueze o anchetă administrativă, la care să participe si căpitanul de echipă.

10.        Introduceti în R.I. o clauză din care să reiasă că abaterea nu poate fi sanctionată decât în termen de 30 de zile de la comiterea ei, pe baza referatului antrenorului.

Necesitatea acestor recomandări, a reiesit din analiza contractelor de muncă si a regulamentelor interne (R.I.) invocate de cluburi, la comisiile de specialitate ale F.R.F. si L.P.F., în momentul judecării litigiilor ce s-au ivit de la înfiintarea A.F.R. si până în prezent, litigii în care asociatia a apărat drepturile si interesele membrilor săi.

În anul 2004 asociatia noastră a reprezentat 112 membrii în fata comisiilor F.R.F. obtinând următoarele rezultate pentru jucători de fotbal din toate esaloanele fotbalistice:

- 67.838 USD

- 32.050 EURO

- 124.900.000 LEI

- 22 de jucători au devenit liberi de contract.

În speranta că veti tine cont de aceste recomandări, vă dorim succes în activitate. 

 

 


DEPARTAMENTUL JURIDIC AL A.F.R.